Home » Merak ettikleriniz » KEDİ GENÇLİK HASTALIĞI (Kedi Panlökopeni-Feline infectious enteritis, Feline panleucopenia-FPV)

KEDİ GENÇLİK HASTALIĞI (Kedi Panlökopeni-Feline infectious enteritis, Feline panleucopenia-FPV)

Kedi Gençlik Hastalığı nedir?

Dünyanın her yerinde görülebilen, bütün kedigilleri etkileyen ve kedilerin en önemli viral hastalıklardan biridir.

Hastalık etkeni,Feline panleukopenia virustur. Köpeklerin parvoviral enfeksiyonu(Kanlı ishal hastalığı) yapan parvo virus ile aynı virus ailesindendir ve yakın ilişkilidir.CPV-2 köpek ve kedileri enfekte edebilir fakat FPV sadece kedi hücrelerini enfekte eder.

Oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.Kediler, kusma, ishal, idrar ve salya ile virüsü çevreye yayarlar. Kedilerin birbirleri ile teması ve yalanma sırasında ağızdan veya burundan virüsü alırlar. Dışkı ile çevreye yayınlan virüs miktarı çok fazladır. İyileşmiş kediler az sayıda olsa da virüsü çevreye yaymaya devam ederler.

Belirtiler ve Klinik Bulgular

Hem yavru hem de yetişkin kedilerde görülür.Fakat 6-7 aydan küçük kedilerde bağışıklık sistemi zayıf olduğundan daha sık görülür. Hastalığın kuluçka süresi 2-12 gündür. Kedilerde pis kokulu ishal,bazen dışkıda kan,ateş ile başlar.İştahsızlık,halsizlik,zayıflama ve kusma gözlenebilir.Klinik olarak ilk bulgu leukopenidir (lökositlerin sayısının azalması).Kandaki lökosit sayısı çok düşükse hastalığın süreci çok iyi olmayabilir,erken dönemde ölümle sonuçlanabilir.Hayatta kalanlarda,hastalık şiddetlenir,yüksek ateş,kanlı ve sulu dışkı(Kanlı ishal)ve bu dönemde de hasta kaybedilebilir. Ateşin düşüp çıkması 3-4 gün sürerse bu durumda öksürük ve kusma ortaya çıkar. Bu arada kanlı ishal ve ishale bağlı sıvı kaybı, bir de tedaviye geç başlandıysa yine hastayı kaybetme riski fazladır.

Panleukopeni Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Virüs ağız ve burundan içeri girer ve boğaz bölgesindeki lenf dokularına yerleşir.Kanda çoğaldıktan sonra, kan yoluyla da vücudun diğer organ ve dokularına yayılır. Dolaşımdaki ve dalak, kemik iliği gibi lenfoid dokulardaki lökositleri parçalar. Barsak epitel hücrelerine  yerleşir.Bağırsağın emilim yapan villuslarının yapısını bozar.Yapısı bozulan bağırsaklarda ishal gelişir,su emilimi gerçekleşemediğinden dehidrasyon(sıvı kaybı) gelişir. Eğer hamile kedi  doğuma 2 hafta kala hastalık etkenini almışsa,yavru da anne karnında enfekte olabilir ve doğan yavru kedi 2 haftalık oluncaya kadar lezyonlar gelişir ve cerebellum(beyincik) enfekte olur, buna bağlı olarak kalıcı sinirsel semptomlar(titreme,dengesizlik gibi) ortaya çıkar. Ergin ve sağlıklı kediler bu virus ile enfekte olurlarsa hastalığı yenme şansları daha yüksektir.Bağışıklık sistemleri gelişmiş olanların doğru teşhis ve tedaviyle bu hastalığı yenme şansı yüksektir.

Panleukopeni hastalığı nasıl teşhis edilir?

Tecrübeli bir Veteriner Hekim kedinizi muayene ettiğinde bu hastalığın bulgularını kolayca tanıyabilir.Bu hastalıktan şüphelendiğinde,klinik muayeneden sonra yapılacak kan testleri ve dışkıdan yapılan testlerle kolayca teşhis konur.Şüphede kalınan durumlarda PCR ile virüsün tanımlaması yapılabilir.

Korunma ve Aşılama

Hasta ve şüpheli kedilerin izole edilmesi, yaşam yerlerinin sık sık dezenfekte edilmesi ile virüsün çevreye saçılması engellenmelidir. Sokak kedilerinin çevreye bulaştırmaya devam ettiğinden ve çevrenin dezenfekte edilmesi mümkün olmadığı için sahipli kedilerin dışarı çıkmalarında dikkatli olunmalıdır. Hayvanların toplu halde bulunduğu barınak,pet shop gibi yerlerde genel hijyen ve dezenfeksiyon kurallarına uyulmalıdır.Hastalıktan korunma da asıl önlem kedinizin düzenli olarak aşılarının yapılmasıdır.Kedinize yaptıracağınız karma aşı kedinizi bu hastalığa karşı korumaktadır.

Kliniğimizi arayarak Veteriner Hekimlerimizden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Comments are closed.