Home » Merak ettikleriniz » KEDİ LÖSEMİ HASTALIĞI nedir-nasıl bulaşır-belirtileri-tedavi-aşılama

KEDİ LÖSEMİ HASTALIĞI nedir-nasıl bulaşır-belirtileri-tedavi-aşılama

Virüs kansere nasıl sebep olur?

Bazı virüsler canlıların hücre DNA’sına entegre olur, mutasyon sonucu hücrelerin normal aktivitelerinin değiştirerek, hücre bölünmesine sebep olurlar. Virusların özelliklerine göre bu işlem kısa sürede olabilir, uzun yıllar da sürebilir.Hücre bölünmesi sonucunda insan ve hayvanlarda tümörler (kanser) oluşur. Hepatit B – C ve İnsan Papilloma Virüsü (Rahim ağzı kanserine sebep olan virüs) tarafından meydana gelmektedir.Böyle virüslere Onkojenik Virüs denir.

Kedi Lösemi Hastalığı nedir? (Leucemie – Leukemie -Leukemia – FLV)

FeLV ilk olarak 1964’de İngiltere’de tanımlanmıştır. FeLV, kedilerde bağışıklığın baskılanması, anemi, lösemi ve lenfoma ya neden olmaktadır. Retrovirus familyasından, feline lösemi virüsü (FeLV) tur. Kedilerde kanserojen karakterde ölümcül bir hastalığa neden olur. Virüs kedileri, kemik iliği, tükrük bezi ve solunum epiteli gibi birçok doku ve hücresinde çoğalabilir. Virüs çok zayıftır. Kuru ortamda 2-3 saatte, nemli ortamlarda ise 2 gün yaşayabilir. FLV ile infekte olan kedilerin yaklaşık% 20’sinde lenfosarkom oluşumu ile sonlanır. Birçok kedide orta düzeyde bağışıklık yetersizliği ile seyredebilir. 6-7 aylıktan daha küçük kediler hastalığa daha duyarlıdır. Yaşlı kediler enfeksiyona zamanla direnç geliştirebilirler. FeLV (Leucemie Virus) enfeksiyonu tüm dünyada kedilerde yaygın olarak görülmektedir. Yapılan çalışmalar, Leukemie virüsün insan ve köpeklere bulaşmadığı görülür.Kedilere bir virüstür sahiptir. Köpeklerle birlikte diğer hayvanlara ve insanlara bulaşmaz.

Lösemi nasıl bulaşır?

Bulaşma ve yayılma kaynağı FeLV ile enfekte kedilerdir. Virüs salya, burun akıntısı, idrar, dışkı ve sütle saçılır. Bulaşma enfekte anneden yavruya anne karnında ya süt emme döneminde sütle de geçebilir.Ayrıca kedilerin birbirini yalaması, ortak mama, su kabı ve tuvaleti kullanmalarıyla da gerçekleşebilir. Enfekte kedileri direkt teması, ısırılan ev kedileri ve enfekte anneden doğan yavrular risk altındadır. Yetişkinler yavrulara göre hastalığa daha dirençlidir.Fakat yine de hastalık oluşturabilir. Bu kedilerin bireysel vücut direnci ve o anki bağışıklık durumu ile alakalıdır.

Hastalık dönemi

Virus once bağışıklık sistemini etkiler.Bu dönemde bağışıklık güçlendirilen ve immun yanıt geliştiren kediler hastalığı bu dönemde vücutta çok hasar oluşturmadan yenebilirler.Bağışıklığı zayıf düşen ve bu dönemde immün yanıt geliştiremeyenler de kemik iliği ve diğer bazı organlarda inatçı enfeksiyonlar gelişir.Bu aşamaya gelmiş olan kediler ömür Boyu enfekte kalır.

Yapılan testlerle hastalığı teşhis edilen kediler kısa süre boyunca ölebilir ya da 4 yıla kadar semptom göstermeden kalabilir. Bağışıklık sistemi için çeşitli yerlerde çeşitli kan hastalıkları. Çevrede bulunmuş virüs, bakteri, mantar, parazit, protozoon gibi etkenler zayıflayan bağışıklık sistemde hastalıklara neden olur.

Klinik bulgular

Oldukça değişkendir çünkü bir organı, sistemi etkileyebilir. Hastalık erken dönem belirti vermez. Haftalar, aylar yılın geçtiği yıllar sonra kedinin sağlığı giderek. İştah kaybı, yavaş da giderek artan kilo kaybı, tüy görünümünde bozulma, lenf yumrularında büyüme, ateş, mukozalarda solgunluk, ağız diş eti ve dilde yangı, idrar kesesi, solunum yolları, deri enfeksiyonları, inatçı ishal, sinirsel bozukluklar, dişilerde üreme faaliyetlerinde bozukluk Gözlü bozukluk görülür. Böbrek fonksiyonlarını etkileyen ve poliartrit oluşturabilir immün kompleks hastalığının oluşabildiği de bildirilir.

Leucemie hastalığı nasıl teşhis edilir?

FeLV yönünde test edilmesinde bir yarar olduğu belirtildi. FeLV antijenini ve antikorları kullandığım duyarlı ve spesifik testler var. Yaşa bakılmaksızın ateş, kilo kaybı ve kronik rahatsızlıkları olan kedilerin FIV ve FeLV yönünde test edilmesinde kullanılmaktadır. Üst solunum yolu infeksiyonları, stomatit, diş eti iltihabı ve periodontitis hastalıkları sık sık karşılaşılan bozukluklardır. Neoplastik ve lenfoid tümörler saptanan kediler de FeLV yönünden araştırılmalıdır.

Tedavi

Çeşitli anti viral ajanlar kullanılabilir. Ayrıca hangi organı etkilendiyse ortaya çıkan semptomlara göre tedavi. Değişkendir.Tedavinin anlamı değişir ve nasıl bir sonuç alınacağı belirsizdir.

Korunma ve Aşılama

FeLV için aşılar vardır. FeLV testi rutin kullanarak sağlar; (AIDS hastaları, kemoterapi görenler), yeni doğanların, gebelerin bu kedilerle temastan kaçınması önerilir.

Detaylı bilgi almak için kliniğimizi arayabilirsiniz

Comments are closed.