Kısırlaştırma ile ilgili doğru bilinen yanlışlar
Kedi Kısırlaştırma operasyonu seyretmek için tıklayın
Dişi kedi ve köpeklerin ergenlik yaşı ( seksüel olgunluk ) çoğunlukla 6-12 ay arasındadır.Bu dönemde ilk kızgınlık belirtilerini gösterirler.Hastalık, beslenme ,ırk farklılıkları, iklimsel farklılıklar ve genetik faktörler bu sürenin uzamasına etki eden faktörlerdir. Dişi kediler için en uygun çiftleşme zamanı ise genellikle 15-18. Ay ve sonrasıdır. Dişilerin kızgınlık ( östrus ) dönemine geldiklerini anlamak mümkündür. Kediler kuyruğunun üst kısmına dokunduğunuzda hemen poposunu kaldırarak tepki verir ve çoğunlukla yumuşak sesler çıkarır . Hareketlilik ve oyunculuk artar. Dışarı çıkma isteği fazladır. Sürekli yalanma ve temizlenme isteği vardır.
Kediler çiftleşmedikleri zaman 2-3 haftada bir kızgınlık süreçleri tekrar eder.Köpeklerde ise kızgınlığın yaklaşmasıyla cinsel bölgelerinde gözle görünür bir şişme olur ve sonrasında regl kanaması başlar.Bu süreç köpeklerde ortalama 3 hafta sürer ve yaklaşık 6 ayda bir tekrarlanır.
Gebelik süresi ortalama 57-63 gündür. Dişi kedi-köpek sahiplerinin,yavru almaya karar verdiklerinde unutmamaları gereken birçok önemli nokta vardır. Öncelikle doğacak yavruların sahiplendirilmesi konusu göz önünde tutulmalıdır. Eğer anne yavruları ile ilgilenmezse tüm yavruların bakımının (mamalarını vermek,ciş ve kakalarını yaptırmak,ısınma sorununu çözmek gibi) sahibine kalacağı unutulmamalıdır. Güç doğum gibi anneyi ve yavruları etkileyebilecek bazı doğum problemleri ile karşılaşma ihtimali ve yavruları sahiplendirene kadar onların bakımı için yapılması gereken harcamaları göz önünde bulundurulmalıdır. Dişi kedi-köpek sahipleri kedilerini çiftleştirmeye karar verdikten sonra mutlaka veteriner hekimle görüşerek,doğumuna engel bir şey olup olmadığını öğrenmeli ve genel bir kontroldan geçirmelidir. Erkeklerde ise özel bir kızgınlık dönemi yoktur.Dişilerin kızgınlık göstermeleri ile uyarılan bir çiftleşme arzuları vardır.
Şimdi de bu konuda en çok duyduğumuz,doğru bilinen yanlışlardan bazı yanlışlara açıklama getirelim.
- Doğum yapmak sağlık açısından faydalıdır;Bilimsel bir söylem değildir.Hamilelik,doğum ve sonrasındaki yavru bakım süreci hem yavrunuzu hem de sizi çok yoran ve zorlayan bir süreç olacaktır.
- Annelik duygusunu tatsın;Onlardan sizdekine benzer bir annelik duygusu beklemeyin.Kedi ve köpekler anne olmak için çiftleşmezler.Hamilelik ve doğum onlar için sadece çiftleşmelerinin bir sonucudur.Emzirme dönemi sonrasında annelik biter,anne veya baba kendi yavrusuyla dahi çiftleşebilir.
- Bari bir kere çiftleşsin;Özellikle erkek köpek sahiplerinden en çok duyduğumuz cümledir.Bir kez çiftleşmesinin hiçbir anlamı yoktur,çünkü ertesi gün tekrar bir dişi köpek arıyor olacaktır.Üstelik bir kez çiftleşme duygusunu yaşadığında bunun eksikliğini daha da fazla hissedecektir.
- Kısırlaşınca kilo alıyorlar;Kilo almalarının sebebi,kısırlaştırılmaları değil,sizin onları doğru beslememenizdir.Kısırlaştırma operasyonu erken yaşlarda yapılırsa,vücudun dengesi ona göre kurulacağı için kilo alma eğilimi azalır,kısırlaştırılmış kedi köpeklere uygun mama seçimiyle beraber neredeyse tamamen ortadan kalkar.
- Kısırlaştırılınca hareketsizleşiyorlar,huyları değişiyor;Doğru bir söylem değildir.Sadece hormonal aktivitelerine bağlı hareketlerinde azalma görülür.Agresiflik davranışları azalır,hatta daha sevecen olurlar.Çiftleşme dönemlerinde evden kaçma ve sizi çekiştirme eğilimleri azalır.
- Operasyon sonrasında bana küserse;Hiçbir kedi-köpek çok sevdiği sahibine küsmez.Sadece geçirdiği operasyon sonrasında birkaç gün keyifsiz olabilir ve sizinle eskisi kadar ilgilenmeyebilir.Fakat bu geçici bir süreçtir.Çok kısa sürede eski haline dönecektir.
- Operasyon için ücret ödemem gerekiyor;Kısırlaştırma işlemi bütçenize yük getirebilir.Fakat kısırlaştırılmış kedi-köpekler daha sonra başlarına gelebilecek birçok sağlık sorunundan ve birtakım ağır hastalıklardan kurtulmuş olurlar.Dişilerde gelişebilecek rahim-yumurtalık kanserleri,kistler,ciddi enfeksiyonlar,pyometra(rahim iltihabı),yalancı gebelik ve mastitis(meme bezlerinin ağrılı yangısı)gibi hastalıklara önlem almış olursunuz.Hatta erken yaşta kısırlaştırılan dişilerde meme tümörü-kanseri riski,erkeklerde prostat kanseri riski diğerlerine göre çok düşmektedir.Ayrıca bir dişinin gebelik ve doğum sonrası masraflarını,bebeklerin ihtiyaçlarını düşünecek olursak ,bunlar bütçenize kısırlaştırma operasyonundan çok daha fazla yük getirecektir.
Bütün bu anlatıklarımızdan Kısırlaştırma Operasyonunun basit bir işlem olduğunu sakın düşünmeyin. Kısırlaştırma,dişilerde rahim ve yumurtalıkların,erkeklerde testislerin operasyonla alınması işlemidir.Genel anestezi altında yapılan,itina ve uzmanlık isteyen,sterilite kurallarına uyularak yapılması gereken ciddi bir operasyondur.Operasyon öncesi dönemde hem anestezi riskini hem de operasyon sırasında oluşabilecek riskleri ortadan kaldıracak önlemler alınmalı,sonrası dönemde de enfeksiyon riski için önlem alınmalıdır.
Birçok klinikten aldığınız farklı fiyatlar,kedi-köpeğinize uygun anestezi seçiminden,operasyonda kullanılan malzemelerin kalitesinden,steril alet ve malzeme kulamınından,uygulanan ilaçların maliyetlerinden kaynaklanmaktadır.
Bu sebepledir ki,seçim yaparken bu söylediklerimizi kulak ardı etmeyiniz.
Hayatınıza renk katan,sizi karşılıksız seven can dostlarınızı doğru ellere teslim etmeye gayret gösteriniz.
Yeni Eklenenler
- UYUZ HASTALIĞI İLE İLGİLİ BİLGİLER (Uyuz nedir? Nasıl bulaşır? Korunma) 26/02/2017
- KEDİ GENÇLİK HASTALIĞI (Kedi Panlökopeni-Feline infectious enteritis, Feline panleucopenia-FPV) 16/02/2017